Terug naar de eerste pagina van XML-sitemaps.nl Direct aanmelden bij de zoekmachines

Wat is een XML Sitemap


Een sitemap is vergelijkbaar met een inhoudsopgave in een boek. Het is een logische en systematische ordening van de pagina's van een website. Er bestaan 2 soorten sitemaps.

Voor bezoekers - Pagina sitemap


De eerste mogelijkheid voor een sitemap is een gewone webpagina met tekst-links naar alle andere pagina's op uw website. Het is een logische en systematische ordening van de pagina's van een website, met als doel de gebruiker snel inzicht te geven in de structuur van de website. De sitemap voor bezoekers is eigenlijk alleen zinvol als je een website hebt met meer dan 10 pagina's en waar bijvoorbeeld veel gebruik is gemaakt van subpagina's. De sitemap op de website is dan vergelijkbaar met een boek met daarin een inhoudsopgave. De inhoudsopgave geeft de lezer (de bezoeker) een globaal beeld van wat er allemaal in het boek beschreven staat. Dit is ook het geval met een sitemap.

Voor zoekmachines - XML sitemap


xml sitemap voor zoekmachine spiders

Een XML sitemap (vaak heet deze sitemap.xml) is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Een xml-sitemap is een XML bestand dat speciaal gemaakt is voor de zoekmachines en ook alleen gebruikt wordt door de zoekmachines. Een sitemap is vergelijkbaar met een een inhoudsopgave in een boek. Niet iedere website heeft een sitemap, maar voor alle grote zoekmachines is een sitemap zeker aan te raden! Met behulp van een XML sitemap kan een zoekmachine zoals Google, Yahoo en Bing de inhoud van een site sneller indexeren.

Met sitemaps kunnen webmasters er voor zorgen dat zoekmachines weten welke pagina's op hun sites kunnen worden doorzocht. De eenvoudigste vorm van een sitemap is een speciaal XML-bestand met een lijst van URL's voor een site, samen met metagegevens voor elke URL (wanneer de URL het voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak de URL normaal wordt gewijzigd, hoe belangrijk de URL is in vergelijking met andere URL's op de site), zodat de site effectiever door zoekmachines kan worden doorzocht.

Webcrawlers ontdekken pagina's meestal via links op de site en via andere sites. Sitemaps vullen deze gegevens aan, zodat crawlers die sitemaps ondersteunen alle URL's in de sitemap kunnen doorzoeken, en meer informatie over deze URL's kunnen vinden via de daaraan gekoppelde metagegevens. Wanneer u het sitemapprotocol gebruikt, garandeert dat niet dat uw webpagina's worden opgenomen in zoekmachines, maar ontvangen webcrawlers wel tips om uw site beter te kunnen crawlen.

Door de speciale opmaak van een XML Sitemap is deze door een zoekmachine ook veel sneller te scannen. Op deze manier is een nieuwe pagina binnen uw website binnen een seconde al gevonden en geindexeerd. Daar komt bij dat zoekmachines het gebruik van een XML sitemap zeer op prijs stellen. De kans is daarmee groot dat een zoekmachine veel vaker en veel sneller opnieuw langskomt om de sitemap te scannen op nieuwe inhoud en aanpassingen aan pagina's. En hoe sneller de nieuwe informatie in de zoekmachines staat, hoe beter dit is voor de totale zoekmachine optimalisatie (Search engine optimization SEO). Het is dus belangrijk dat u uw sitemap actueel houdt.

Sitemaps worden veel gebruikt en ondersteund door onder andere Google, Yahoo! en Microsoft.

Gratis XML sitemap generator


Maak nu uw eigen XML sitemapMaak nu uw eigen XML sitemap met onze handige gratis XML sitemap generator


© 2020 - Onderdeel van The MetaTags Company BV - Laatste aanpassingen: 05-06-2020