Terug naar de eerste pagina van XML-sitemaps.nl Direct aanmelden bij de zoekmachines

Sitemap plaatsen


Het maken en het plaatsen van een sitemap doet u in 6 stappen

 1. Via de gratis online sitemap generator heeft u een bestand gemaakt. Dit bestand ziet er ongeveer zo uit: 2020040212345-sitemap.xml

 2. Hernoem dit bestand naar sitemap.xml

 3. Open uw FTP programma en plaats het sitemap.xml bestand in de www directory van uw website. De www map heet ook wel public_html

 4. Vervolgens pas u ook uw robots.txt bestand aan. (Meer uitleg over robots.txt) Zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing lezen dit bestand. In uw robots.txt bestand zet u een directe link naar de locatie van de sitemap. Dit bestand kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

  User-agent: *
  Disallow: /admin/
  Disallow: /cpanel/
  Disallow: /includes/

  Sitemap: http://www.testdomein.nl/sitemap.xml
 5. Vervolgens bezoekt u Google's webmaster hulp pagina's en upload u daar uw sitemap.

  xml sitemap uploaden bij google 6. Als laatste uw website aanmelden bij de zoekmachines. Herhaal de bovenstaande stappen iedere keer als u nieuwe pagina's op uw website heeft gezet en u dit aan de zoekmachines wilt laten weten.

Uitgebreide instellingen

De locatie van een Sitemapbestand bepaalt de set URL's die kan worden opgenomen in een Sitemap. Een Sitemapbestand op http://www.testdomein.nl/mapnaam/sitemap.gz kan URL's bevatten met http://www.testdomein.nl/mapnaam/ maar kan geen URL's bevatten die beginnen met http://www.testdomein.nl/images/.

http://www.testdomein.nl/shop/show?item=23
http://www.testdomein.nl/shop/show?item=233&user=3453


URL's die niet geldig zijn voor http://www.testdomein.nl/shop/sitemap.gz zijn:
http://www.testdomein.nl/images/show?item=23
http://www.testdomein.nl/images/show?item=233&user=3453
https://www.testdomein.nl/shop/page1.html

De eerste en tweede regel verwijst naar de map /images terwijl de sitemap in /shop staat. De derde regel verwijst naar een https url terwijl de sitemap op http staat.

URL's die niet geldig zijn, worden niet verder verwerkt. We raden u aan de xml sitemap niet in de hoofdmap van uw webserver te plaatsen. Als uw webserver zich op www.testdomein.nl bevindt, bevindt het sitemap-indexbestand zich op
http://www.testdomein.nl/sitemap.gz of
http://www.testdomein.nl/sitemap.xml

De gratis sitemap die u via onze website kunt aanmaken dient u dus te hernoemen naar sitemap.xml en vervolgens met bijvoorbeeld een FTP programma naar uw webserver te uploaden.

Dit heet dus vaak de zogenaamde 'www' map of de 'public_html' map. Als u er niet zeker van bent wat de naam is, vraag dan uw provider naar de juiste naam van het pad op uw server.

Zodra u een sitemap heeft gemaakt, kunt u zoekmachines daarover inlichten door de sitemap rechtstreeks naar ze te verzenden, ze te pingen of de locatie van de sitemap toe te voegen aan uw robots.txt bestand.

Gratis XML sitemap generator


Maak nu uw eigen XML sitemapMaak nu uw eigen XML sitemap met onze handige gratis XML sitemap generator


© 2020 - Onderdeel van The MetaTags Company BV - Laatste aanpassingen: 02-04-2020